Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De huidige behandeling van cardiogene shock is pappen en nathouden. Vernieuwing is daarom noodzakelijk, betoogt José Henriques. Mechanische hartpompondersteuning heeft volgens hem de toekomst.

Kerngegevens van evenement Hart moet pompen, niet verzuipen
Datum 8 september 2017
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Simao-Henriques, Jose, hoogleraar AMC, Interventiecardiologie, i.h.b. Cardiogene Shock
Foto: Dirk Gillissen

Bloed pompen is de belangrijkste functie van het hart. Door de slagaders wordt het bloed naar alle organen van het lichaam gepompt en ook het hart zelf wordt voorzien. Wanneer een plotselinge afsluiting van de kransslagaders optreedt, is er sprake van een acuut hartinfarct. Een snelle dotterbehandeling kan de schade beperken. Maar soms is de schade zo groot dat het hart niet meer pompt en de organen verstoken blijven van bloed; een levensbedreigende conditie. We noemen dit cardiogene shock. De overlevingskans is dan slechts 50%.

De pompfunctie van het hart kan uit zichzelf herstellen, maar daartoe heeft het rust en tijd nodig - minstens enkele dagen. Door een tijdelijke pomp te plaatsen die mechanisch de circulatie op gang brengt en houdt, krijgt het hart kans om te herstellen. Deze behandeling in de acute fase van een hartinfarct kan van levensbelang zijn. Onderzoek naar snellere herkenning en ernst van cardiogene shock en de effectiviteit en vernieuwing van tijdelijke hartpompen is daarom cruciaal. Het hart moet pompen, niet verzuipen.

Prof.dr. J.P.S. Simao Henriques, hoogleraar Interventiecardiologie: Het is pompen of verzuipen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam