Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In deze dubbeloratie gaan Joppe Hovius en Joost Wiersinga in op respectievelijk translationele en vector-overdraagbare infectieziekten.

Kerngegevens van evenement De strijd tegen bacterie en teek
Datum 20 oktober 2017
Tijd 16:00 -16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Hovius, Joppe, hoogleraar AMC, Inwendige geneeskunde, ihb vector-overdraagbare infectieziekten
Joppe Hovius. Foto: Dirk Gillissen

Betere zorg bij ziekte van Lyme

Vector-overdraagbare ziekten, waarbij de infectie plaatsvindt door de beet van geïnfecteerde geleedpotigen (zoals insecten of teken), zijn wereldwijd een enorm probleem. Joppe Hovius zet in het eerste deel van deze dubbeloratie uiteen we kunnen komen tot betere zorg voor patiënten met een verdenking op de ziekte van Lyme.  Het gaat hierbij om een multidisciplinaire klinische aanpak, onderzoek naar nieuwe preventieve strategieën, betere diagnostische modaliteiten en gerichtere behandelingen, meer inzicht in de rol van andere door teken overdraagbare ziekteverwekkers, en ook een constructieve dialoog tussen de verschillende betrokken partijen. 

Hovius staat stil bij de geschiedenis, impact en het toekomstbeeld van vector-overdraagbare infectieziekten in de breedste zin des woords. De in de Westerse wereld belangrijkste vector is de teek, en de voornaamste door teken-overdraagbare aandoening is de ziekte van Lyme, die wordt veroorzaakt door de beet van een met de Borrelia-bacterie geïnfecteerde teek. Hovius belicht de meest recente ontwikkelingen rondom de ziekte van Lyme en zet uiteen hoe in de toekomst de preventie, diagnostiek en de behandeling van de ziekte van Lyme verbeterd kunnen worden.

Daarnaast wijst Hovius op de aanwezigheid van andere door teken overdraagbare ziekteverwekkers in de teek en probeert hij duidelijk te maken hoe onderzoek naar tekenspeeksel en het voedingsproces van de teek kan leiden tot meer inzicht in de overdracht van de Borrelia-bacterie van de teek naar de mens, en tot nieuwe preventieve strategieën.

Dhr. prof. dr. J. Hovius, hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder vector-overdraagbare infectieziekten: Ticking on Pandora’s Box.

Wiersinga, Joost, hoogleraar AMC, Inwendige geneeskunde ihb translationele infectieziekten
Joost Wiersinga. Foto: Dirk Gillissen

Overleven van infecties

In het tweede deel van de dubbeloratie werpt Joost Wiersinga zijn blik op de toekomst van infectieziekten en benadrukt hij het belang om een brug te slaan tussen lab en kliniek om de komende uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Aangezien we de wapenwedloop met bacteriën nooit zullen winnen, kunnen we ons volgens hem beter afvragen hoe we infecties kunnen overleven.

 

Na het geweldige succes van de introductie van antibioticamiddelen vorige eeuw, slaan infectieziekten weer overal toe. Door vergrijzing en toenemende antibioticaresistente zal de sterfte door ernstige bacteriële infecties zoals sepsis (bloedvergiftiging) stijgen.

Wiersinga geeft voorbeelden van nieuwe strategieën, zoals meer aandacht voor de afweerreactie van de gastheer en de ontwikkeling van slimmere antibiotica die bacteriën bijsturen en minder nevenschade veroorzaken. Ook legt hij de nadruk op het microbioom; onze snel ontwikkelende kennis op dit terrein kan gebruikt worden om nieuwe interventies te ontwikkelen om sepsis te voorkomen en te behandelen.

Dhr. prof. dr. W.J. Wiersinga, hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder translationele infectieziekten: Mens vs. bacterie: oorlog en vrede in de 21e eeuw.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam