Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Gedragsfactoren kunnen een belangrijke rol spelen bij de klachten en beperkingen die mensen met een chronische ziekte ervaren. Aanpak hiervan met hulp van de medisch psycholoog is noodzakelijk, stelt Hans Knoop in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Hulp van medisch psycholoog bij chronische ziekte onontbeerlijk
Datum 14 december 2017
Tijd 16:00 -16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Knoop, Hans, hoogleraar AMC, Evidence-based Psychology
Foto: Dirk Gillissen

Chronische vermoeidheid is een van de klachten waar Knoop zich op richt. Bijna de helft van de mensen met een chronische aandoening heeft hier last van, net als een kwart van de patiënten die succesvol voor kanker zijn behandeld. Deze vermoeidheid kan vaak aangepakt worden door er anders mee om te gaan. De medische psychologie ontwikkelt daar interventies voor, zoals gedragstherapie. Maar die zijn slechts beperkt beschikbaar voor patiënten, omdat de financiering ervan niet goed geregeld is. Daarom wordt geprobeerd de behandelingen effectiever te maken: niet zozeer toegespitst op de ziekte, maar steeds meer op de kenmerken van de persoon. Zo worden de behandelingen geschikt voor de aanpak van vermoeidheid bij diverse chronische aandoeningen.

Knoop denkt ook dat de therapie efficiënter kan door e-health in te zetten. Mensen kunnen dan thuis achter de computer of via een app een behandeling krijgen. Zo bereik je meer personen. Ook wil Knoop komen tot meer inzicht in de cruciale punten in de therapie, zodat de behandeling  gerichter kan.

Dhr. prof. dr. J.A. Knoop, hoogleraar Evidence-based psychologische en gedragsinterventies bij somatische aandoeningen: De kers op de taart of noodzakelijk ingrediënt?

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam