Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het begrijpen van chemische en fysische veranderingen van een schilderij is cruciaal om goed gefundeerde beslissingen te kunnen nemen over het restaureren en conserveren van het werk. Dit betoogt Klaas Jan van den Berg in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Het veranderende schilderijenoppervlak
Datum 2 februari 2018
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Berg, Klaas Jan van den, hoogleraar FGw, Chemische apecten van conservering en restauratie van cultureel erfgoed, i.h.b. schilderkunst
Fotograaf: Dirk Gillissen

Alle kunstwerken zijn aan een bepaalde mate van veroudering onderhevig. Dit is deels een proces dat bij het kunstwerk hoort, wat aanleiding geeft tot het zogenoemde patina. Het kan een uitdaging zijn voor de restaurator om deze veroudering te begrijpen en  te onderscheiden van ongewenste veranderingen die schadelijk zijn voor het object, zoals verkleuring en degradatie van het oppervlak en ook ophoping van vuil.

Met zijn onderzoek naar chemische en fysische eigenschappen van zowel traditionele als moderne geschilderde kunst tracht Van den Berg de conservator en de restaurator te helpen aan meer begrip van wat er zich afspeelt op en in het kunstwerk. Op deze manier probeert hij bij te dragen aan meer gefundeerde afwegingen bij besluitvorming over eventuele restauratie-ingrepen en waar mogelijk ook alternatieven te bieden.

Van den Berg geeft in zijn oratie enkele voorbeelden van recent interdisciplinair onderzoek aan oppervlakten van moderne schilderijen van onder meer Piet Mondriaan en Karel Appel. Deze schilderijen zijn niet beschermd door vernis, en daardoor kwetsbaar voor de invloed van licht, vocht en vuil.

Dhr. prof. dr. K.J. van den Berg, hoogleraar Chemische aspecten van conservering en restauratie van cultureel erfgoed, in het bijzonder schilderkunst: The Changing Surfaces of Paintings.

De voertaal is Engels

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam