Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Je zou de mensheid kunnen vergelijken met een neutronenster en het gedrag van mensen met dat van de deeltjes in de kern van zo’n ster, stelt Rudy Wijnands in zijn oratie. Net als deze deeltjes hebben mensen over het algemeen een vertekend beeld van wat normaal is en laten ze zich onder druk zetten door anderen om zich conform dit beeld te gedragen. Met de neutronenstermetafoor wil Wijnands laten zien dat dit niet nodig is en dat er mogelijkheden zijn om onder deze ingebeelde druk vandaan te komen.

Kerngegevens van evenement Mensheid kan leren van neutronenster
Datum 1 maart 2018
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Wijnands, Rudi, hoogleraar FNW, Observational High-Energy Astrophysics
Fotograaf: Dirk Gillissen

Neutronensterren zijn zeer compacte sterren waarin ongeveer anderhalf keer de massa van onze zon zit samengeperst in een bol ter grootte van Amsterdam. Omdat zoveel materiedeeltjes in zo’n klein volume zitten, zal de druk op de deeltjes in de kernen van deze sterren zeer hoog oplopen en als gevolg zullen ze extreem gedrag gaan vertonen. Echter, voor deze deeltjes zelf lijkt het alsof ze zich gewoon normaal gedragen. In dit opzicht lijkt de kern van een neutronenster op de mensheid, aldus Wijnands. Op ontelbare manieren leggen mensen (‘de deeltjes’) in de mensheid (‘de neutronenster’) zichzelf en anderen een grote druk op om zich conform gangbare normen te gedragen. Maar de huidige situatie waarin de mensheid zich bevindt is dusdanig dat wat mensen als typisch normaal beschouwen, in werkelijkheid misschien helemaal niet zo normaal is. Daardoor vertonen veel mensen extreem gedrag, wat leidt tot uitwassen en excessen in de maatschappij.

In zijn oratie licht Wijnands zijn neutronenstermetafoor in detail toe en schetst hij ook waar de vergelijking niet meer op gaat, en wat we daarvan zouden kunnen leren.

Dhr. prof. dr. R.A.D. Wijnands, hoogleraar Observationele Hoge-Energie Astrofysica: De mensheid als een neutronenster.
 

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam