Richard Ronald focust in zijn oratie op de opkomende intergenerationele ongelijkheden die voortkomen uit recente veranderingen in huisvestingssystemen, werkgelegenheidspraktijken en ondersteuning door de staat.

Kerngegevens van evenement De komst van ‘generation rent’
Datum 6 april 2018
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Ronald, Richard, hoogleraar FMG, Housing, Society and Space
Foto: Dirk Gillissen

In het bijzonder gaat Ronald in op de daling van het aantal huiseigenaren onder jongere volwassenen - van Tokio tot Londen tot Amsterdam. Dit heeft bijgedragen aan een toename van niet-lineaire, en zelfs ongeordende, woon-en gezinsloopbanen. Terwijl babyboomers grotendeels profiteerden van stabielere arbeidsvoorwaarden, een sterke welvaartsstaat en toegang tot vermogensopbouw door de consumptie van koopwoningen, hebben hun kinderen en kleinkinderen heel andere vooruitzichten.

Jongere volwassenen lijken veel later het ouderlijk huis te verlaten, langer alleenstaand te zijn en een veel groter deel van hun volwassen leven door te brengen in de particuliere huurmarkt. Volgens Ronald illustreert de bijnaam van deze groep, 'Generation Rent', hoe huizenmarktprocessen de sociaaleconomische kenmerken van het stedelijk leven in het neoliberale tijdperk zijn gaan definiëren. Op die manier verweeft hij in zijn analyse de elementen huisvesting, samenleving en ruimte samen als een kritisch kader voor een beter begrip van hedendaagse sociale en stedelijke veranderingen en de uitdagingen die daaruit voortkomen.

Dhr. prof. dr. R. Ronald, hoogleraar Housing, Society and Space: The Making of ‘Generation Rent’.

Toegang vrij. Voertaal is Engels.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie