Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Onderzoek naar de pathofysiologie van onbegrepen dyslipidemie bij slechts een klein aantal patiënten is een startpunt voor het ontwikkelen van therapie voor velen, aldus Kees Hovingh in zijn oratie. Fascinatie en samenwerking zijn de instrumenten om dit doel te bereiken.

Kerngegevens van evenement Van inzicht in klein aantal patiënten naar therapie voor velen
Datum 29 juni 2018
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Hovingh, Kees, hoogleraar AMC, Inwendige geneeskunde, ihb de moelculaire genese en behandeling van atherosclerose
Kees Hovingh (foto: Dirk Gillissen)

Dyslipidemie, ofwel een afwijkend cholesterolgehalte in het bloed, is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. In sommige families komt een erfelijk hoog cholesterolgehalte voor en bij een klein deel van deze patiënten wordt geen genetische oorzaak gevonden. In zijn onderzoek richt Hovingh zich op het ontrafelen van de moleculaire basis van deze onbegrepen dyslipidemie. Hiertoe brengt hij verschillende mogelijke aanknopingspunten op structurele wijze in kaart, variërend van analyse van het genetisch materiaal tot de kinetiek (aanmaak en afbraak van cholesteroldeeltjes) bij patiënten en hun familieleden. Ontdekking van een nieuwe, voor dyslipidemie verantwoordelijke factor biedt aanknopingspunten voor therapie voor velen. Een hoog cholesterol komt immers veel voor en de huidige behandeling is veelal niet toereikend genoeg om het risico op hart- en vaatziekten volledig terug te dringen.

Bij zijn onderzoek zet Hovingh zich in om zijn fascinatie voor de patiënt en de ontrafeling en behandeling van diens ziekte over te brengen op de komende generatie artsen, en om de organisatie van de zorg zo in te delen dat het leidt tot optimalisatie voor zowel patiënt als zorgaanbieder.

Dhr. prof. dr. G.K. Hovingh, hoogleraar Inwendige geneeskunde: Cutting Edge Science, from Haystack Needles to Razor Blade Therapies.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam