Illustraties zijn verankerd in regionale en nationale visuele culturen, en tegelijkertijd in specifieke tijden. Daarom worden ze vaak gezien als markers van de collectieve identiteit. In haar oratie gaat Emilie Sitzia een stap verder en analyseert zij hoe Illustratie invloed heeft op de identiteitsvorming van de individuele lezer. Voortbouwend op haar onderzoek naar woord-beeldrelaties, storytelling en de effecten van visuele kunst op het publiek, onderzoekt Sitzia de rol van illustratie als actieve vormgever van verschillende lagen van individuele identiteit.

Kerngegevens van evenement Illustratie als vormgever van identiteiten
Datum 4 juli 2018
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Sitzia, Emilie, hoogleraar FGw, illustratie
Emilie Sitzia (foto: Dirk Gillissen)

Brug tussen tekst en publiek

Sitzia gaat eerst in op illustratie als vormgever van cultuur: bij elke nieuw geïllustreerde editie worden verhalen (opnieuw) verteld, bestemd en geüpdatet voor een nieuw publiek. Illustratie kan daarom worden beschouwd als een brug tussen teksten en een eigentijds, steeds veranderend publiek. Vervolgens behandelt Sitzia illustratie als vormgever van de lezer. Welke invloed kunnen de verschillende vormen van illustratie hebben op de lezer (projectie, identificatie etc.), en ontstaan  er kansen door de kloof tussen beeld en tekst. Tot slot schetst Sitzia de richting die zij op wil met haar leerstoel. Ze wil zich uitgebreider richten op twintigste-eeuwse illustraties, in het bijzonder vrouwelijke illustratoren die het dagelijks leven van kinderen weergeven en de invloed hiervan op identiteitsvorming bij kinderen.

Rebel girls
Foto: Emilie Sitzia

Onafhankelijke Pippi en slimme Mathilda

Ter gelegenheid van Sitzia’s oratie is er de interactieve mini-tentoonstelling Rebel girls: Karakters in beeld  bij de Bijzondere Collecties van de UvA. Stoere, avontuurlijke, onafhankelijke, grappige en slimme meisjes zoals Pippi, Mathilda en Otje staan centraal. Sitzia stelde de tentoonstelling, die loopt van 17 juni tot 6 juli, samen met haar masterstudenten.

Mw. prof. dr. E. Sitzia, bijzonder hoogleraar Illustratie: ‘Illustration is everyone’s mother tongue’: The Role of Illustration in Individual Identity Formation. De hoofdtitel heeft Sitzia ontleend aan illustrator Enzo Pérès-Labourdette.

Toegang vrij. De voertaal is Engels.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie