Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In zijn oratie schetst Lucas Boersma innovaties die op stapel staan in de behandeling van atriumfibrilleren: nieuwe katheters met nieuwe energiebronnen. Ook gaat hij in op nieuwe beeldvormingsmodaliteiten die op individueel patiëntniveau de patronen en structuren die het atriumfibrilleren veroorzaken, opsporen.

Kerngegevens van evenement Innovaties in de behandeling van atriumfibrilleren
Datum 4 oktober 2018
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Boersma , Lucas, hoogleraar AMC, Innovatieve transkatheter behandelingen voor hartritmestoornissen
Lucas Boersma (foto: Dirk Gillissen)

De standaardbehandeling voor atriumfibrilleren - waaronder het toedienen van medicijnen om de ritmestoornis te verminderen en de stolling van het bloed te vertragen - veroorzaakt vaak ongewenste neveneffecten en blijkt vaak ineffectief. Katheterablatie van spontane prikkels uit de longaders kan het atriumfibrilleren behandelen, maar dit is tijdrovend en vaak zonder blijvend succes. Nieuwe katheters in de vorm van een ring of ballon hebben de procedure de laatste jaren wel veel sneller en makkelijker gemaakt, maar niet succesvoller.

Bij een katheterablatie brengt de cardioloog een speciale ablatiekatheter naar het hart van de patiënt. Hiermee wordt een stukje hartweefsel dat een belangrijk onderdeel is van de ritmestoornis maar niet belangrijk is voor de hartfunctie, uitgeschakeld. Er wordt een klein litteken aangebracht in het hartweefsel.

Boersma schetst hoe de komende jaren innovatieve katheters met nieuwe energiebronnen met elkaar vergeleken gaan worden op veiligheid en effectiviteit. Hierbij zal de duurzaamheid van het litteken - dankzij innovatieve beeldvorming - in het weefsel te meten tijdens de ingreep zelf. Bij patiënten met chronische ernstige vormen van fibrilleren kan straks met behulp van MRI de pathologische structuur van het atrium worden vastgelegd, en met innovatieve elektrische beeldvorming het activatiepatroon in kaart worden gebracht. Met dergelijke informatie kunnen de anatomische plaatsen die het fibrilleren onderhouden, worden opgespoord en uitgeschakeld. Bij sommige patiënten is het linker hartoor een belangrijke elektrische trigger voor fibrilleren, en is het bovendien een belangrijke bron voor emboliserende stolsels die tot een beroerte kunnen leiden. In de komende jaren zal afsluiting van het hartoor met verschillende technieken - en in combinatie met andere ingrepen zoals een ablatie - nog vaker worden toegepast, om te bezien of dit een betere en blijvende oplossing biedt.

Dhr. prof. dr. L.V.H. Boersma, bijzonder hoogleraar Innovatieve transkatheterbehandelingen voor hartritmestoornissen: Lijn naar het Hart voor Lijn in het Ritme.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam