Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Helmut Kessels schetst in zijn oratie hoe we cognitief gezond kunnen blijven door actief de connecties tussen hersencellen te trainen.

Kerngegevens van evenement Gezond verstand door goede connecties
Datum 8 februari 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Kessels, Helmut,  KNAW, hoogleraar FNWI, Cellular and Computational Neurosience
Foto: Dirk Gillissen

Een van de meest fascinerende eigenschappen van ons brein is het vermogen om een grote hoeveelheid informatie op te slaan. Onze herinneringen worden gecodeerd in de connecties waartussen hersencellen met elkaar communiceren, de synapsen. Door het selectief sterker of zwakker maken van synapsen wordt een herinnering gecodeerd. Een herinnering kan opgeborgen worden en weer naar boven worden gehaald, door de synapsen respectievelijk in slaapstand te zetten en weer alert te maken.

Herinneringen zijn ons dierbaarste bezit en bepalen wie we zijn. Het is dan ook tragisch wanneer we onze herinneringen verliezen, zoals bij de ziekte van Alzheimer. Bij Alzheimer wordt het mechanisme aangetast dat het ophalen van een herinnering verzorgt. Kessels laat zien dat deze aantasting van synapsen verminderd wordt wanneer we de hersenen actief blijven gebruiken. Dit verklaart volgens hem wellicht waarom mensen die zich frequent bezighouden met intellectuele activiteiten, langer cognitief gezond blijven.

Dhr. prof. dr. H.W.H.G. Kessels, hoogleraar Cellular and Computational Neuroscience: Gezond verstand door goede connecties.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam