EN

Internationaal recht en zijn instituties hebben bijgedragen aan een grote mate van ongelijkheid binnen en tussen landen. In zijn oratie pleit Ingo Venzke voor een breuk met het huidige beleid dat zich richt op de gevolgen van ongelijkheid in plaats van op de oorzaken. Om de vergaande ongelijkheid te bestrijden is het noodzakelijk om terug te kijken naar het verleden en gebruik te maken van productieve contradicties in de internationale rechtsorde, stelt hij.

Detail Summary
Datum 16 mei 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Foto: Dirk Gillissen

De grote ongelijkheid, zowel binnen als tussen landen, is in vergaande mate het gevolg van hoe de wereldeconomie juridisch gestructureerd is. In zijn oratie beschrijft Venzke op welke manieren internationaal recht en zijn instituties hebben bijgedragen aan deze ongelijkheid. Door te wijzen op mogelijkheden uit het verleden laat hij zien dat het ook anders had kunnen zijn. Productieve contradicties in de internationale rechtsorde bieden mogelijkheden voor een emancipatoire politiek die een grotere vrijheid nastreeft. Deze contradicties geven aanleiding om te geloven dat de toekomst open geweest zal zijn. In plaats van het spook van ongelijkheid in het internationaal recht uit angst te negeren, zullen we moeten leren ermee samen te werken, aldus Venzke.

Dhr. prof. dr. I. Venzke, hoogleraar International Law and Social Justice: International Law and the Spectre of Inequality.

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk