Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op rechters wordt een steeds groter beroep gedaan om het recht te ontwikkelen. Rechters moeten met name steeds vaker invulling geven aan verdragsnormen. De Urgenda-zaak over het terugbrengen van de broeikasgassen is daar een voorbeeld van. Dat leidt soms tot kritiek van de politieke machten: de regering en het parlement. Rechters mengen zich, zo wordt wel gesteld, in politieke vraagstukken die vragen om politieke besluitvorming. Daarmee staat de plaats van de rechter in de scheiding der machten ter discussie.

Kerngegevens van evenement Kracht en kwetsbaarheid van rechtspraak
Datum 7 juni 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Werd, Marc de, hoogleraar FdR, hoogleraar Rechtspleging
Marc de Werd (foto: Dirk Gillissen)

Tegelijkertijd blijkt rechtspraak een nuttig instrument om nieuwe vraagstukken in het recht te verkennen. Anders dan de wetgever kunnen rechters maatwerk leveren voor individuele gevallen waarmee de wetgever geen rekening kan houden. Maar het gebrek aan democratische legitimatie van rechters bij de rechtsontwikkeling knaagt aan het gezag en de autoriteit die rechters nodig hebben om effectief als staatsmacht te kunnen functioneren. Rechters moeten daarom in hun rechtsvormende taak beter de verbinding leggen met de politieke staatsmachten en tussen het nationale en het internationale recht, stelt Marc de Werd in zijn oratie.

Dhr. prof. dr. mr. M.F.J.M. de Werd, hoogleraar Rechtspleging: De derde staatsmacht. Over kracht en kwetsbaarheid van rechtspraak.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam