Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Om Latijns-Amerika's afhankelijkheid van minerale grondstoffen te begrijpen en te kunnen veranderen, moeten we niet alleen kijken naar de economische en politieke kant maar ook naar sociale en culturele attitudes, zoals diep verankerde ideeën en collectieve verbeelding. Dit stelt Barbara Hogenboom in haar oratie.

Kerngegevens van evenement Latijns-Amerika en de wereld
Datum 14 juni 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Hogenboom, Barbara, hoogleraar FMG, Latijns-Amerikastudies
Barbara Hogenboom (foto: Dirk Gillissen)

De enorme reserves aan minerale grondstoffen (metalen, olie, kolen en gas) in Latijns-Amerika bleken vaak een vloek in plaats van een zegen voor ontwikkeling. De minerale rijkdom van de regio leidde tot internationale afhankelijkheidsrelaties, economische instabiliteit, ‘elite capture’ (een vorm van corruptie), sociale ongelijkheid en ecologische destructie. Hebben recente economische en politieke veranderingen deze patronen veranderd? Welke rol spelen grondstoffen in Latijns-Amerikaanse denkbeelden en de samenleving? En wat kunnen we leren van nieuwe bottom-up initiatieven om te ontsnappen aan de vloek van minerale hulpbronnen en bescherming te bieden aan de natuur en gemeenschappen? Deze vragen stelt Hogenboom centraal in haar oratie.

Hogenboom bespreekt de voor- en nadelen van de opkomst van China en van de fase van nieuwe linkse dominantie in de regio. Deze trends vielen niet alleen samen met mondiale commodity boom, maar ook met de opkomst van regio-breed protest tegen het milieuonrecht van mijnbouw en olieboringen, en met een diepere afhankelijkheid van grondstoffen. Om de huidige afhankelijkheid van minerale grondstoffen beter te begrijpen, stelt Hogenboom voor verder te kijken dan de economische en politieke dimensies, en onderzoek te doen naar sociale en culturele attitudes ten aanzien van minerale rijkdom in Latijns-Amerika, zoals diep verankerde ideeën en collectieve verbeelding.

Met nieuwe onderzoeks- en co-creatieprojecten wil Hogenboom zich richten op Latijns-Amerikaanse initiatieven voor alternatieve benaderingen van leven met grondstoffen, zoals het onder de grond laten van fossiele brandstoffen en het verlenen van meer rechten aan burgers en zelfs aan de natuur.

Mw. prof. dr. B.B. Hogenboom, hoogleraar Latijns-Amerikastudies: Minerals, Power, Imagination: Latin America and the World.

Deelname

Toegang vrij. Voertaal: Engels.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam