Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De oratie van Harrie Beerlage gaat over visie, verandering en samenwerking in de geneeskunde, in het bijzonder in de urologie. Visie is nodig om te weten waar je naar toe wilt. Maar om te komen waar je wilt, is verandering nodig. Verandering gaat niet vanzelf, kan weerstand oproepen en zelfs mensen bang maken. Maar verandering moet wél, zeker in de geneeskunde. We weten veel en kunnen veel, maar behandelingen zijn vaak erg ingrijpend. Iedereen wil beter worden maar niemand wil een ingrijpende behandeling die ten koste gaat van veel kwaliteit van leven zoals chemotherapie of een operatie.

Kerngegevens van evenement Visie, verandering en samenwerking in de urologie
Datum 6 juni 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Beerlage, Harrie, hoogleraar AMC
Harrie Beerlage (foto: Dirk Gillissen)

Op termijn zullen operaties niet meer nodig zijn of in ieder geval veel minder ingrijpend zijn dan nu. In de urologie is hierin al veel vooruitgang geboekt: vrijwel alle behandelingen gebeuren tegenwoordig minimaal invasief, of zelfs helemaal niet invasief zoals de niersteenvergruizer. De afdeling Urologie van Amsterdam UMC zal steeds meer nieuwe niet-invasieve therapieën gaan ontwikkelen. Beerlage verwacht dat over 10 à 15 jaar geen operaties meer gedaan zullen worden bij prostaat- en blaaskanker.

Om de technologie hiervoor te ontwikkelen is intensieve samenwerking nodig met de afdeling Biomedische technologie in het Amsterdam UMC en met de Technische Universiteit Eindhoven. Het gaat hierbij om onderzoek op het terrein van artificial intelligence en neural networks. De fusie tussen AMC en VUmc vergroot de mogelijkheden tot validering van de nieuwe methoden, net als de samenwerking met NKI/AVL en de andere ziekenhuizen in de Amsterdamse regio die nadrukkelijk wordt gezocht.

Dhr. prof. dr. H.P. Beerlage, hoogleraar Algemene urologie: Als je dromen je niet bang maken, zijn ze niet groot genoeg.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam