Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Kans en noodzakelijkheid liggen ten grondslag aan het ontstaan van kanker. De oplossing vinden voor kanker is ook een proces van kans en noodzakelijkheid. Dit kan het beste te lijf gegaan worden met een multidisciplinair onderzoeksteam, aldus Louis Vermeulen in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Het ontstaan van kanker: kans en noodzakelijkheid
Datum 6 september 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Vermeulen, Louis, hoogleraar AMC, Molecular Oncology
Louis Vermeulen (foto: Dirk Gillissen)

De evolutie van al het leven op aarde is afhankelijk van het optreden van DNA-veranderingen. De variaties in het DNA maken het mogelijk dat dieren, planten en andere organismen zich kunnen  aanpassen aan nieuwe omstandigheden. En toch is het ook juist dit proces waar het onheil begint: kleine veranderingen en mutaties in het DNA van een cel zijn ook de oorzaak van kanker. Of en wanneer er kanker ontstaat is een kwestie van toeval en tijd. Kanker ontstaat alleen als een nieuwe mutatie een essentieel regulatieproces in de cel beïnvloed. Het merendeel van de mutaties zijn namelijk onschadelijk.

Het ontstaan van kanker betreft zowel kans als noodzakelijkheid. ‘Kans’ omdat het optreden van kanker bij een persoon voornamelijk op toeval is gebaseerd, maar ‘noodzakelijk’ omdat het volgt uit de enige echte wet in de biologie: de evolutietheorie.  En net zoals het ontstaan van kanker een proces is van kans en noodzakelijkheid is de oplossing dat ook. Veel van wat we weten van kanker en hoe de ziekte het beste te behandelen berust op toevallige bevindingen. En hoe beter het toeval uit te dagen dan met een multidisciplinaire visie? Het is daarom essentieel in het moleculaire kankeronderzoek om in multidisciplinaire teams samen te werken. Zo hebben we de meeste kans om de code van kanker te kraken en de noodzakelijke behandeling te vinden, betoogt Vermeulen.

Dhr. dr.  L. Vermeulen, bijzonder hoogleraar Molecular Oncology: Moleculaire oncologie – kans en noodzakelijkheid.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam