Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De hersenen hebben een effectieve immunologische afweer die anders is georganiseerd dan in andere organen en een belangrijke rol speelt bij neurologische en psychiatrische ziektebeelden. Het bestuderen van deze immunologische afweer in het menselijke hersenmateriaal is volgens Inge Huitinga van cruciaal belang voor het verbeteren van diagnoses en behandelingen van neurologische en psychiatrische ziektebeelden.

Kerngegevens van evenement Hersenen in verweer
Datum 3 oktober 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Huitinga, Ingrid, hoogleraar AMC
Ingrid Huitinga (foto: Dirk Gillissen)

In de hersenen is de immunologische afweer anders geregeld dan in de rest van het lichaam, omdat zenuwcellen zeer kwetsbaar zijn en ontstekingen schade veroorzaken die in de hersenen niet of slecht herteld kan worden. Tot voor kort werden de hersenen gezien als een ‘immune privileged’-orgaan met weinig afweer. Echter, de laatste decennia is de studie van de afweer van de hersenen, de neuroimmunologie, in een stroomversnelling geraakt. Het wordt nu langzaam duidelijk hoe infecties in de hersenen in toom worden gehouden en wat de rol is van deze afweer in het ontstaan van neurologische en psychiatrische hersenziekten.

Het doel van Huitinga’s leerstoel aan de UvA is om de interactie tussen zenuwcellen, microgliacellen en T-lymfocyten te bestuderen in twee typen ziektebeelden: multiple sclerose als bekende chronische ontstekingsziekte van de hersenen en psychiatrische ziektebeelden waarin de rol van afweersysteem wordt beschreven maar nog onduidelijk is, bijvoorbeeld depressie, bipolaire stoornis en schizofrenie. Huitinga zal zich in haar onderzoek met name richten op analyses van post mortem humaan hersenweefsel van de Nederlandse Hersenbank.

Mw. prof. dr. I. Huitinga, bijzonder hoogleraar Neuroimmunologie: Hersenen in Verweer.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam