Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In zijn oratie gaat Frank Pijpers in op het bij elkaar brengen van de wereld van de wiskunde van complexe systemen en die van nationale sociale en economische statistiek. Wat hebben de samenleving en complexe systemen met elkaar gemeen? We kunnen in beide gevallen de interacties en keuzes niet in simpele (gedrags)modellen vangen, aldus Pijpers.

Kerngegevens van evenement Empirische verkenningen van een complexe samenleving
Datum 20 oktober 2021
Tijd 16:30
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Frank Pijpers (foto: Sjoerd van der Hucht)
Frank Pijpers (foto: Sjoerd van der Hucht)

Een goede manier om te kijken naar hoe een samenleving werkt, is door die te beschouwen als een complex systeem. Maatschappelijke verschijnselen en trends ontstaan uit de individuele keuzes en interacties van personen, of bedrijven, maar dat gebeurt op een manier die niet eenvoudig in simpele gedragsmodellen te vangen is. 

Dynamische processen op en van netwerken, met wetmatigheden om microscopisch niveau, geven een buitengewone variëteit aan fenomenen op nationaal niveau. Het netwerk van sociale contacten in Nederland – wie gaat met wie om – is bijvoorbeeld bepalend voor de groei van maatschappelijke bewegingen, zowel in uitingen van solidariteit als van polarisatie.  De interacties tussen individuele bedrijven – welk bedrijf koopt van welk bedrijf – kunnen aanleiding geven tot economische cycli, of in andere omstandigheden tot weerbaarheid tegen externe schokken. Het werkterrein van nationale statistiekbureaus, dat zich beperkte tot het enkel beschrijven van eigenschappen van groepen personen of bedrijven, gaat zich daarom uitbreiden naar het in kaart brengen van relaties en interacties. Daarvoor is de wiskunde van complexe systemen essentieel.

Prof. dr. Frank Pijpers, bijzonder hoogleraar Complexiteit voor Officiële Statistiek: Empirical explorations of a complex society.

Deelname

Toegang vrij. De oratie is hier live te volgen. 

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam