Markus Kirchner onderzocht de relatie tussen fiscaal-economisch beleid en conjuncturele fluctuaties. De resultaten van zijn analyse pleiten voor een voorzichtige benadering van het fiscaal-economisch beleid, vooral wat betreft de overheidsuitgaven.

Kerngegevens van evenement Fiscaal-economisch beleid vraagt om voorzichtige benadering
Datum 16 december 2011
Tijd 09:00 -09:00
Locatie Agnietenkapel

Markus Kirchner onderzocht de relatie tussen fiscaal-economisch beleid en conjuncturele fluctuaties. In het bijzonder richtte hij zich op de macro-economische effecten van de overheidsuitgaven, de overheidsschuld en het risico op wanbetaling door overheden. Zijn analyse baseert hij op een combinatie van empirische macro-econometrische methoden en macro-economische theorie. Het doel van de analyse is om bij te dragen aan het vullen van lacunes in het hedendaags macro-economisch onderzoek. De relevantie hiervan is door de turbulente economische gebeurtenissen in de afgelopen jaren zeer duidelijk geworden. De resultaten van Kirchners analyse pleiten voor een voorzichtige benadering van het fiscaal-economisch beleid, vooral wat betreft de overheidsuitgaven. Ze pleiten echter niet noodzakelijk voor totale fiscale passiviteit. In plaats daarvan bevestigen ze de opvatting dat fiscale maatregelen niet heel effectief zijn als ze worden geïmplementeerd zonder rekening te houden met de specifieke macro-economische omgeving. Tegelijkertijd ondersteunen de resultaten het idee dat een belangrijke bijdrage van fiscaal beleid aan macro-economische stabiliteit eruit bestaat dat fiscale variabelen een duurzaam pad volgen.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231