Josien de Klerk onderzocht de rol van ouderen in de Kagera-regio in Tanzania. Deze groep wordt volgens haar zwaar belast. De ouderen verzorgen hun doodzieke kinderen, begraven hen, nemen zorgtaken op zich voor kleinkinderen en andere verwanten en als ze zelf hulpbehoevend worden is er niemand die voor hén zorgt.

Kerngegevens van evenement ‘Verlies van kracht’ grootste angst ouderen Tanzania
Datum 9 december 2011
Tijd 13:00 -13:00
Locatie Agnietenkapel

Josien de Klerk onderzocht de rol van ouderen in de Kagera-regio in Tanzania. Deze groep wordt zwaar belast, aldus De Klerk. De ouderen verzorgen hun doodzieke kinderen, begraven hen, nemen zorgtaken op zich voor kleinkinderen en andere verwanten en als ze zelf hulpbehoevend worden is er niemand die voor hén zorgt. De ouderen groeiden op in een tijd dat er geen aids was. Ze raakten wel partner, broers, zussen, kinderen en kleinkinderen kwijt aan de ziekte. Hierover zwijgen werd voor de ouderen een overlevingsmechanisme om met de cumulatie van verlies en angst voor de toekomst om te gaan. Hoewel er binnen de gemeenschap wel gepraat wordt over de aidspatiënten in hun midden wordt erover gezwegen tegenover de oudere die de verzorging op zich heeft genomen. De reden hiervoor, zo stelt De Klerk, is behoud van waardigheid van zowel de patiënt als de oudere verzorger. Grote angst van de ouderen blijkt ‘kracht te verliezen’. Want zonder die kracht kunnen ze geen verwanten verzorgen, kleinkinderen opvoeden of geld verdienen.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231