Studenten hebben geen garantie dat de opleiding die zij volgen daadwerkelijk het verwachte inkomen zal brengen. Jacopo Mazza onderzocht of studenten zich bewust zijn van zowel de risico’s als de baten van studeren, en bekeek of dit hun keuzes beïnvloedt.

Kerngegevens van evenement Student houdt rekening met risico’s bij studiekeuze
Datum 23 maart 2012
Tijd 11:00 -11:00
Locatie Agnietenkapel

Hoewel bekend is dat investeren in onderwijs rendabel kan zijn voor zowel de maatschappij als het individu, is er voor individuele studenten geen garantie dat de gevolgde opleiding daadwerkelijk het verwachte inkomen zal brengen. Omdat er geen verzekering bestaat waarmee een student zich tegen dit risico kan beschermen, kan hij of zij ervoor kiezen niet te investeren in een opleiding. Jacopo Mazza onderzocht of studenten zich bewust zijn van zowel de risico’s als de baten van studeren, en bekeek of dit hun keuzes beïnvloedt. Daarnaast vergeleek hij de risico’s van verschillende opleidingen. Nederlandse scholieren blijken zich bewust te zijn van de risico’s, waarbij vooral meisjes de hoogte van hun toekomstig salaris onderschatten. Aan de hand van Amerikaanse gegevens laat Mazza zien dat een hogere opleiding niet per definitie een lager risico betekent; bèta- en sociale opleidingen bieden betere bescherming tegen een recessie dan gezondheids- en alfastudies. Studenten houden rekening met de mate van risico wanneer zij hun studiekeuze maken, concludeert Mazza.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231