Michael Schouten onderzocht de ontwikkeling dat het zeggenschapsbelang van aandeelhouders in de praktijk soms groter is dan het financiële belang (empty voting). Hij toont aan dat empty voting onder bepaalde omstandigheden juist kan bijdragen aan kwalitatief betere besluitvorming door de aandeelhoudersvergadering.

Kerngegevens van evenement Empty voting kan bijdragen aan betere besluitvorming aandeelhoudersvergadering
Datum 22 juni 2012
Tijd 11:00 -11:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

In de nasleep van de kredietcrisis staat de rol van aandeelhouders in beursvennootschappen volop in de belangstelling. Michael Schouten richt zich in zijn onderzoek op de ontwikkeling dat het zeggenschapsbelang van aandeelhouders in de praktijk soms groter is dan het financiële belang (empty voting). Hij toont aan dat empty voting niet problematisch hoeft te zijn en onder bepaalde omstandigheden juist kan bijdragen aan kwalitatief betere besluitvorming door de aandeelhoudersvergadering. Schouten onderzocht ook de omgekeerde situatie, wanneer partijen wel een financieel belang in de onderneming hebben maar niet over stemrecht beschikken, bijvoorbeeld omdat ze geen aandelen maar derivaten hebben gekocht. Hij toont aan waarom dergelijke belangen voor de markt transparant zouden moeten zijn. Schouten pleit daarom voor modernisering van de Europese meldingsregels. Ten slotte onderzocht hij de rol van bureaus die institutionele beleggers adviseren hoe te stemmen (proxy advisors). Deze bureaus lijken steeds meer invloed te hebben. Dat staat op gespannen voet met de Nederlandse Corporate Governance Code die voorschrijft dat institutionele beleggers stemmen naar eigen inzicht. De resultaten van het onderzoek duiden er op dat beleggers stemadviezen niet blindelings volgen, maar hun aandacht vooral richten op stemadviezen inzake onderwerpen die van groot belang zijn.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411