Politici, journalisten en academici zijn vaak bezorgd over de vermeende popularisering en personalisering van de politieke televisiejournalistiek: er zou steeds minder inhoudelijke en juist meer amuserende berichtgeving zijn. Rosa van Santen laat zien dat dit beeld niet klopt.

Kerngegevens van evenement Politieke televisiejournalistiek niet sensatiebeluster geworden
Datum 26 juni 2012
Tijd 12:00 -12:00
Locatie Agnietenkapel

Politici, journalisten en academici zijn vaak bezorgd over de kwalijke invloed van televisiejournalistiek op de kwaliteit van de politieke informatievoorziening en de politieke kennis. Deze bezorgdheid richt zich meestal op de vermeende popularisering en personalisering van de politieke televisiejournalistiek: er zou steeds minder inhoudelijke en meer populaire en amuserende berichtgeving zijn die gericht is op sensationele onderwerpen en politieke persoonlijkheden. Rosa van Santen onderzocht de inhoud en programmering van politieke televisie in Nederland en laat zien dat dit beeld niet klopt. Er is geen reden tot zorg over de omvang en de kwaliteit van het publieke debat, stelt Van Santen. Nederlandse televisieomroepen hebben de afgelopen 50 jaar steeds meer tijd besteed aan informatieve programma’s. Daarnaast worden persoonlijke verhalen van politici al sinds het begin van de televisie verweven met politieke ideeën en activiteiten. Voor zover popularisering en personalisering zich al voordoen, hebben zij de inhoud van de politieke televisiejournalistiek niet verschraald. Ook de geïnterviewde experts, (oud-)politici en journalisten zijn die mening toegedaan. Van Santen concludeert daarom dat de bestaande zorgen en kritiek zélf moeten worden onderzocht. Deze zijn waarschijnlijk gerelateerd aan heel andere maatschappelijke trends dan journalistieke ontwikkelingen.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231