Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Conflictmanagement moet veel centraler staan bij het bosbeheer van de Ghanese high forest zone. Conflicten zijn er nu aan de orde van de dag. Dit heeft niet alleen negatieve consequenties voor de lokale bevolking.

Kerngegevens van evenement Conflicten rond bosbeheer negatief voor Ghanese bevolking
Datum 27 september 2012
Tijd 14:00

De Ghanese promovenda Mercy Derkyi onderzocht acht verschillende bosbeheersregimes in Ghana. Uit het onderzoek blijkt dat de uitvoering van het nationale bosbeheerbeleid wordt bemoeilijkt door onopgeloste kwesties rondom landrechten. Deze zijn vaak terug te voeren tot het koloniale verleden. Veel bosbestuur is daarnaast uitgesproken hiërarchisch ondanks de intenties van overheidsinstanties om het bestuur ‘participatiever’ te maken. Op lokaal niveau spelen traditionele autoriteiten een cruciale rol in conflictbeheersing, volgens Derkyi. Omdat die rol onvoldoende wordt onderkend, worden mogelijkheden tot conflictbeheersing niet ten volle benut.

De onderzoekster vond ook dat bij overtreding van de wet zelden wettelijke sancties worden uitgevoerd – de Ghanese boswetten bestaan dus vooral op papier. Een betere samenwerking tussen de rechtelijke macht, politie en de Forestry Commission is hard nodig om het beheer te verbeteren. Derkyi pleit voor een hervorming van het rechtssysteem, zodat overtredingen van de boswetten meer aandacht krijgen. Wel is ze van mening dat het gebruik van natuurlijke rijkdommen voor het levensonderhoud van lokale bewoners juist uit de criminele sfeer moet worden gehaald.

De studie toont aan dat huidige initiatieven om bossen beter te beschermen de bestaansverwervingsopties voor bewoners van bosreservaten beperkt. Derkyi vindt dat de Ghanese overheid meer aandacht moet hebben voor integratie van conflictbeheersing in bosbeheer.

Mw. M.A.A. Derkyi: Fighting over forest. Interactive governance of conflicts over forest and tree resources in Ghana’s high forest zone. Promotor is dhr. prof. dr. A.J. Dietz.

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.