Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Umberto Grandi maakte een systematische studie van een bepaalde klasse van collectieve besluitvormingsproblemen, waarbij meerdere personen elk een ja/nee-keuze maken over een aantal kwesties en deze keuzes worden samengevoegd tot een collectieve keuze. Hij besteedde bijzondere aandacht aan het probleem van de collectieve rationaliteit: gegeven een verzameling van rationele individuele keuzes, hoe kunnen we garanderen dat het collectieve resultaat ook rationeel is?

Kerngegevens van evenement De rationaliteit van collectieve beslissingen met individuele opvattingen
Datum 25 september 2012
Tijd 10:00

Een situatie van collectieve keuze doet zich voor wanneer een groep van individuen (menselijk of kunstmatig) bij elkaar komt om een collectieve beslissing te maken: ieder individu drukt haar eigen opvatting uit, en deze worden vervolgens samengevoegd tot een collectieve opvatting.

Het ontwerp van dergelijke processen is niet altijd eenvoudig. Van de Franse Revolutie tot meer recente Amerikaanse rechtszaken hebben onderzoekers in sociale keuzetheorie ontdekt dat er een aantal paradoxale situaties zijn waarin het collectieve resultaat niet de rationaliteit van de individuen weerspiegelt.

 

Dhr. U. Grandi: Binary Aggregation with Integrity Constraints. Promotor is dhr. prof. dr. Y. Venema.

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.