Kerngegevens van evenement Een op tien Nederlandse kinderen heeft ‘aardbeienvlek’
Datum 12 september 2012
Tijd 12:00

Een infantiel hemangioom heet in de volksmond een ‘aardbeienvlek’ bij kinderen. Marije Bruggink-Hoornweg verrichte onderzoek naar de hedendaagse prevalentie en de kenmerken van hemangiomen bij niet in het ziekenhuis opgenomen kinderen. Een hemangioom blijkt bij 1 op de 10 kinderen voor te komen. Slechts zes procent wordt door de huisarts gezien en zeven procent in het ziekenhuis. Waarom sommige kinderen een infantiel hemangioom krijgen en anderen juist niet, is niet volledig bekend. Echter, een vruchtwaterpunctie, stuitligging, het zijn van het eerste kind in een gezin en een geboortegewicht van 2500 gram of minder zijn factoren waarbij vaker een aardbeienvlek voorkomt. Bij kinderen met het syndroom van Down zag Bruggink-Hoornweg dit verschijnsel juist minder vaak. Als er een indicatie is om te behandelen, gaat de voorkeur uit naar het middel propranolol. Infantiele hemangiomen kunnen erg ontsierend zijn. Met name kinderen met een voor andere mensen zichtbaar hemangioom en hun ouders behoeven extra aandacht om psychosociale problemen te voorkomen.

Mw. M.J. Bruggink-Hoornweg: On Infantile Hemangiomas. Promotor is mw. prof. dr. C.M.A.M. van der Horst.

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.