Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Emile de Maat onderzocht in hoeverre dit markeren van wetteksten en het maken van modellen geautomatiseerd kan worden. Hij concludeert dat de computer kan helpen bij het verwerken van wetteksten. Dit kan nog verder verbeterd worden door kleine aanpassingen in de wijze waarop een wet wordt opgeschreven.

Kerngegevens van evenement Hoe is de markering in HTML van wetteksten te automatiseren?
Datum 12 september 2012
Tijd 10:00

Er wordt met succes gewerkt aan allerlei computersystemen om wet- en regelgeving makkelijker toegankelijk te maken. Portals en zoekmachines maken het makkelijker om relevante stukken tekst te vinden; expertsystemen helpen met het toepassen van de regels.

Echter, om deze systemen te kunnen gebruiken, moet de regelgeving aan het systeem worden toegevoegd. Dit betekent dat de structuur van de regels moet worden gemarkeerd in HTML of XML, of dat er computermodellen van de tekst moeten worden gemaakt.

Emile de Maat onderzocht in hoeverre dit markeren van teksten en het maken van modellen geautomatiseerd kan worden. Hierbij keek hij uitsluitend  naar Nederlandse wetteksten. De Maat bestudeerde een aantal verschillende taken: het bepalen van de structuur van de wettekst, het vinden van verwijzingen in de wettekst, het classificeren van zinnen in de wettekst, het modelleren van die zinnen en het samenvoegen van de losse modellen voor de zinnen tot een model voor de gehele wet. De Maat concludeert dat de computer kan helpen bij het verwerken van wetteksten. Dit kan nog verder verbeterd worden door kleine aanpassingen in de wijze waarop een wet wordt opgeschreven.

 

Dhr. E. de Maat: Making Sense of Legal Texts. Promotor is dhr. prof. dr. T.M. van Engers.

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.