Thomas Buser onderzocht of individuele verschillen in economische voorkeuren zoals competiviteit, altruïsme, vertrouwen of reciprociteit biologisch zijn bepaald. Het verschil in competiviteit tussen mannen en vrouwen wordt deels veroorzaakt door hormonen.

Kerngegevens van evenement Hormonen deels oorzaak van verschil in competiviteit tussen man en vrouw
Datum 4 september 2012
Tijd 10:00 -10:00
Locatie Agnietenkapel

Thomas Buser onderzocht of individuele verschillen in economische voorkeuren zoals competiviteit, altruïsme, vertrouwen of reciprociteit biologisch zijn bepaald. Hij toont onder meer dat de wil van vrouwen om de competitie aan te gaan verschilt gedurende de menstruatiecyclus en met de inname van hormonale anticonceptiemiddelen. Het verschil in competiviteit tussen mannen en vrouwen wordt deels veroorzaakt door hormonen. Buser correleert vertrouwen, reciprociteit en altruïsme met linkshandigheid, menstruatiecyclus en een lichamelijke marker voor prenatale hormonale belangstelling. Een significante correlatie wijst op een gedeeltelijke biologische basis voor sociale voorkeuren. Buser onderzocht ook of verschillen in profielkeuzen van mannelijke en vrouwelijke vwo-leerlingen verklaard kunnen worden door genderverschillen in de wil tot competitie. Competitieve studenten kiezen meer uitdagende profielen en meer dan twintig procent van de verschillen in profielkeuze tussen jongens en meisjes kunnen verklaard worden door competiviteit.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231