Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Bij het ontstaan van hart- en vaatziekten (HVZ) spelen zowel omgevingsfactoren als genetische factoren een rol. Met nieuwe, geavanceerde technieken zoals analyse van genmutaties en genexpressie, ontdekte Suthesh Sivapalaratnam mogelijk nieuwe HVZ-genen.

Kerngegevens van evenement Mogelijk nieuwe genen voor hart- en vaatziekten ontdekt
Datum 14 september 2012
Tijd 10:00

Bij het ontstaan van hart- en vaatziekten (HVZ) spelen zowel omgevingsfactoren als genetische factoren een rol. De belangrijkste risicofactoren zijn een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, roken, overgewicht en suikerziekte. Ook een eerstegraads familielid (ouder, broer, zus en/of kind) met HVZ op jonge leeftijd is een onafhankelijke risicofactor. Het sterke genetische aspect van HVZ is echter nog onvoldoende verklaard. Wel is duidelijk dat bij mensen met HVZ op jonge leeftijd erfelijke factoren een grotere rol spelen dan omgevingsfactoren. Door in deze populatie nieuwe, geavanceerde technieken te gebruiken zoals analyse van genmutaties en genexpressie, ontdekte Suthesh Sivapalaratnam mogelijk nieuwe HVZ-genen.

 

Dhr. S. Sivapalaratnam: The Molecular Basis of Early Onset Cardiovascular Disease. Promotoren zijn dhr. prof. dr. M.M. Levi en dhr. prof. dr. J.J.P. Kastelein.

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.