Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Onderzoekers in de sociale wetenschappen moeten hun studies van tevoren centraal aanmelden en tevens van tevoren aangeven welke analyses zij gaan uitvoeren. Dit betoogt Ruud Wetzels naar aanleiding van zijn onderzoek naar Bayesiaanse alternatieven voor veelgebruikte frequentistische nulhypothesetoetsen.

Kerngegevens van evenement Sociale wetenschappers dienen hun studies vooraf centraal aan te melden
Datum 26 september 2012
Tijd 10:00

Veel wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd op nulhypothesetoetsen. In de psychologische wetenschap zijn deze toetsen, vooral de frequentistische nulhypothesetoetsen, essentieel. Het is bekend dat de toetsten echter belangrijke nadelen hebben. Zo kunnen de eindresultaten makkelijk verkeerd geïnterpreteerd en misbruikt worden. Om te komen tot een alternatief voor de frequentistische benadering focust Wetzels zich op een andere statische filosofie, de Bayesiaanse. Vervolgens bespreekt hij hoe Bayesiaanse methodes het empirisch onderzoek in de sociale wetenschappen vooruit kunnen helpen. Aan de hand van een specifieke casus  beargumenteert hij de noodzaak van confirmatief onderzoek wanneer er controversiële claims worden gedaan. Tot slot bespreekt Wetzels het doen van confirmatief onderzoek. Hij stelt voor dat onderzoekers hun studies van tevoren centraal aanmelden en daarbij – eveneens van tevoren – aangeven welke analyses zij gaan uitvoeren. Deze analyses zijn dan de enige analyses die het predicaat confirmatief mogen dragen en alleen voor deze analyses zijn de standaardtoetsen valide. Alle andere analyses krijgen het predicaat exploratief.

 

Dhr. R.M. Wetzels: Bayesian Model Selection With Applications in Social Science. Promotor is dhr. prof. dr. E.J. Wagenmakers.

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.