Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Bij geperforeerde diverticulitis is het laatste deel van de dikke darm ontstoken, en is een gaatje in de darm ontstaan. Bij een nieuwe behandeling wordt de buik met een kijkbuis onderzocht en alleen schoongespoeld met water. Hilko Swank concludeert dat deze nieuwe aanpak veelbelovend is, maar niet voor alle patiënten geschikt lijkt.

Kerngegevens van evenement Veelbelovende behandeling van geperforeerde diverticulitis niet altijd geschikt
Datum 21 september 2012
Tijd 11:00

Hilko Swank onderzocht een nieuwe behandeling voor geperforeerde diverticulitis. Bij deze ziekte is het laatste deel van de dikke darm ontstoken, en is een gaatje in de darm ontstaan. Swank onderzocht drie behandelingen hiervoor. Bij de twee bestaande therapieën wordt het zieke stuk darm weggesneden en een stoma aangelegd. Bij een derde, nieuwe behandeling wordt de buik met een kijkbuis onderzocht en alleen schoongespoeld met water. De nieuwe aanpak is veelbelovend, maar lijkt niet voor alle patiënten geschikt.

Dhr. H.A. Swank: Minimally invasive surgery for lower abdominal peritonitis. Promotoren zijn dhr. prof. dr. W.A. Bemelman en dhr. prof. dr. J.F. Lange.

Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.