Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Angiogenese (aanmaak van nieuwe bloedvaten) speelt een cruciale rol in degeneratieve ziektes van het netvlies zoals diabetische retinopathie en leeftijd-gerelateerde maculadegeneratie. Quteba Ebrahem identificeerde een aantal factoren die een rol spelen in deze processen.

Kerngegevens van evenement Welke factoren spelen een rol bij angiogenese in degeneratieve netvliesziekten?
Datum 20 september 2012
Tijd 12:00

Angiogenese (aanmaak van nieuwe bloedvaten) speelt een cruciale rol in degeneratieve ziektes van het netvlies zoals diabetische retinopathie en leeftijd-gerelateerde maculadegeneratie. Quteba Ebrahem identificeerde een aantal factoren die een rol spelen in deze processen. Naast de al bekende vascular endothelial growth factor (VEGF) zijn dat betacellulin, een groeifactor behorend tot de familie van epidermale groeifactoren, en carboxyethylpyrrole, een geoxideerd vetzuurderivaat. Ook toonde Ebrahem aan dat specifieke proteases en hun remmers een rol spelen in activatie en remming van deze modulatoren van angiogenese. De bevindingen zijn van belang om degeneratieve ziektes van het netvlies beter te begrijpen en specifieke therapieën te ontwikkelen.

 

Dhr. Q. Ebrahem: Angiogenesis modulators in retinal degenerative diseases. Promotor is dhr. prof. dr. C.J.F. van Noorden.

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.