Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Ido Mussche mat met de ATLAS-detector hoe vaak de topquark voorkomt in protonbotsingen en vergeleek dat met de verwachtingen van het Standaard Model. Daarnaast keek hij of de vervalrichting van de topquark en de anti-topquark verschilt. Dit zou direct duiden op de aanwezigheid van nieuwe, onontdekte deeltjes. De twee metingen lijken echter aan de verwachtingen van het Standaard Model te voldoen, binnen de bereikte meetonzekerheid.

Kerngegevens van evenement Aantal topquark-protonbotsingen bij CERN komt overeen met Standaard Model
Datum 9 oktober 2012
Tijd 10:00

De topquark werd  bij dit onderzoek gebruikt om te zoeken naar sporen van deeltjes die alternatieve modellen voorspellen. Het ontstaan van de topquark - extreem veel zwaarder dan de andere vijf quarks - is relatief zeldzaam, maar ook heel gevoelig voor zulke alternatieve modellen. Mussche laat zien dat met een identieke analyse van de grotere dataset die beschikbaar komt, er met zekerheid modellen en nieuwe deeltjes bevestigd of uitgesloten worden.

Het onderzoek in de Large Hadron Collider op CERN in Genève gaat over veel meer dan het Higgsdeeltje. Met de protonbotsingen wordt ook gezocht naar tekortkomingen van het huidige Standaard Model van elementaire deeltjes. Het Standaard Model beschrijft de kleinste bouwstenen van de natuur, en de krachten die deze ondergaan.

 

Dhr. I. Mussche: Measurements on top quark pairs in proton collisions recorded with the ATLAS detector. Promotor is dhr. prof. dr. S.C.M. Bentvelsen.

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.