De behandeling van Afrikaanse kinderen tegen malaria met artesunaat in plaats van kinine vermindert de sterfte met 22,5 procent. Bovendien heeft artesunaat minder bijwerkingen en is het makkelijker toe te dienen.

Kerngegevens van evenement Artesunaat betere behandeling tegen malaria dan kinine
Datum 12 oktober 2012
Tijd 14:00

Bijna een miljoen Afrikaanse kinderen sterven jaarlijks aan malaria. Ilse Hendriksen beschrijft het grootste gerandomiseerde klinische onderzoek naar ernstige malaria tot nu toe (5425 kinderen in 9 Afrikaanse landen). Ook stelt ze dat je door het meten van de plasmaconcentratie van een eiwit geproduceerd door malariaparasieten, kinderen met ernstige malaria kunt onderscheiden van kinderen met een andere ziekte die gepaard gaat met ernstige koorts.

Mw. I.C.E. Hendriksen: Diagnosis, prognosis and treatment of severe falciparum malaria in African children. Promotoren zijn dhr. prof. dr. A.M. Dondorp en dhr. prof. dr. P.A. Kager.

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.