Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Lisong Ma onderzocht hoe de schimmel Fusarium oxysporum verwelkingsziekte veroorzaakt in tomaat. Verwelkingsziektes vormen een groot probleem in de landbouw. Hij onderzocht een eiwit dat door de schimmel uitgescheiden wordt in de plantenvaten.

Kerngegevens van evenement Ziekteverwekkende schimmel slaat gat in plantenverdediging
Datum 23 oktober 2012
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel

Planten worden onafgebroken aangevallen door ziekteverwekkende micro-organismen, zoals schimmels. Om zich te verdedigen, hebben planten verdedigingsmechanismen ontwikkeld. De ziekteverwekkers blijken deze plantenverdedigingsmechanismen te kunnen onderdrukken door het uitscheiden van specifieke eiwitten. Deze eiwitten bevorderden de schimmelgroei in de plant en daardoor het ontstaan van de ziekte. Het eiwit dat door Ma geïdentificeerd werd bleek zowel plantenafweer te kunnen onderdrukken, als wel te kunnen activeren in specifieke tomatenplanten. Ma ontdekte nog een tweede uitgescheiden schimmeleiwit dat bij deze activatie een belangrijke rol speelt. Dit is het eerste voorbeeld dat een paar van schimmeleiwitten dat gezamenlijk nodig is om de plantenafweer te activeren.

Dit promotieonderzoek toont aan dat specifieke schimmeleiwitten zowel de plantenafweerresponse kunnen onderdrukken als activeren, en dat effectoren als paar kunnen functioneren.

Dhr. L. Ma: The role of Fusarium oxysporum effector protein Avr2 in resistance and pathogenicity. Promotor is dhr. prof. dr. B.J.C. Cornelissen.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname 

Toegang vrij