Prenatale blootstelling aan ondervoeding kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid later in het leven. Daarnaast blijkt dat de kinderen van mannen die in de baarmoeder blootgesteld waren aan ondervoeding, een hoger BMI hebben dan kinderen van niet blootgestelde mannen.

Kerngegevens van evenement Gezondheid baby op het spel bij prenatale ondervoeding
Datum 25 oktober 2012
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel

Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Marjolein Veenendaal. Zij beschrijft verschillende aspecten van de ‘fetal origins hypothesis’ en onderzocht of epigenetica (veranderingen aan het DNA die de activiteit van een gen beïnvloeden) een rol speelt bij de nadelige gezondheidseffecten van mensen die prenataal zijn blootgesteld aan de Hongerwinter. Hyperemesis gravidarum, een ernstige vorm van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap, lijkt kortetermijngevolgen te hebben voor kinderen die geboren worden. De gevolgen op de lange termijn zijn onbekend.

Mw. M.V.E. Veenendaal: The fetal origins of adult disease, the evidence and mechanisms. Promotoren zijn dhr. prof. dr. P.M.M. Bossuyt en dhr. prof. dr. J.A.M. van der Post.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231