Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Gianluca Rago gebruikte CARS-microscopie om foto's in drie dimensies te maken van levende cellen die gedwongen waren om kleine metalen deeltjes te ‘eten’. Deze deeltjes worden regelmatig in de medische wereld gebruikt om getransplanteerde cellen te volgen of om geneesmiddelen plaatselijk toe te dienen, bijvoorbeeld in cellen die zijn aangedaan door een tumor.

Kerngegevens van evenement Kijken naar het leven met moleculaire trillingen
Datum 18 oktober 2012
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel

Ook bekeek Rago de samenstelling van de vleugel van een fruitvlieg tijdens de ontwikkeling om zodoende de chemische verschillen die de vorm van de vleugel van de volwassen vlieg bepalen beter te begrijpen.

Coherent anti-Stokes Raman Scattering, of CARS, is een speciaal type microscopie dat de intrinsieke vibraties van moleculen gebruikt om de chemische samenstelling van een deel van een monster ter grootte van een duizendste kubieke millimeter te bepalen. Toevalligerwijs hebben ook de belangrijkste onderdelen van levende cellen dezelfde afmetingen. CARS kan daarom worden gebruikt om cellen en weefsels te bestuderen om de aanwezigheid van vetaggregaten, eiwitten en in sommige gevallen DNA te detecteren.

Dhr. G. Rago: Looking at life through molecular vibrations. Biomedical applications of CARS spectro-microscopy. Promotor is dhr. prof. dr. M. Bonn.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam