Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Een combinatie van tolerogene dendritische cellen en anti-TNFα biologicals heeft een synergistische immuunsuppressieve werking, blijkt uit onderzoek van Martine Boks. Dit zou kunnen leiden tot een verbeterde therapie voor patiënten met bepaalde auto-immuunziekten.

Kerngegevens van evenement Nieuwe dendritische cellen mogelijk geschikt voor therapie auto-immuunpatiënt
Datum 26 oktober 2012
Tijd 11:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

Patiënten met bepaalde auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, kunnen vaak effectief behandeld worden met anti-TNFα biologicals. Deze medicijnen remmen TNFα, een eiwit dat een belangrijke rol speelt in immuunreacties, maar schadelijk kan zijn in reumatoïde artritis. De precieze werking van anti-TNFα biologicals is niet bekend.

Dendritische cellen, een type witte bloedcellen, spelen een belangrijke rol in de regulatie van een immuunreactie. Onderdrukking van ongewenste immuunreacties is belangrijk voor patiënten met een auto-immuunziekte, allergie of afstotingsverschijnselen na orgaantransplantatie. Therapie met immuunsuppressieve (tolerogene) dendritische cellen zou uitkomst kunnen bieden om deze ongewenste immuunreacties specifiek te onderdrukken. Tolerogene dendritische cellen geven immuunsuppressie door reactieve T-cellen te onderdrukken en door suppressieve (regulatoire) T-cellen te induceren.

Martine Boks bestudeerde verschillende typen tolerogene dendritische cellen met als doel de meest geschikte kandidaat te selecteren voor een cellulaire therapie. Het kweken van dendritische cellen met IL-10, een immuunsuppressief eiwit, induceerde de meest tolerogene eigenschappen in dendritische cellen, inclusief de inductie van regulatoire T-cellen.

 

Mw. M.A. Boks: Modulation of immune tolerance – The role of tolerogenic dendritic cells and TNFα. Promotor is mw. prof. dr. S.M. van Ham.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij