Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Lisa Clarke onderzocht aansprakelijkheid onder internationaal recht in relatie tot de handelingen van publiek-private samenwerkingsverbanden. Ze gebruikte een aantal publiek-private samenwerkingen op het gebied van wereldwijde gezondheid als casestudies.

Kerngegevens van evenement Publiek-private samenwerkingsverbanden en internationaal recht
Datum 12 oktober 2012
Tijd 10:00

Dergelijke hybride samenwerkingsverbanden schieten het laatste decennium uit de grond om een antwoord te bieden op wereldwijde gezondheidsvraagstukken. Staten en internationale organisaties (de publieke sector vertegenwoordigend) en bedrijven, non-gouvernementele organisaties, onderzoeksinstellingen en filantropische stichtingen (de private sector vertegenwoordigend) bundelen de krachten in een erkenning dat de publieke of private sectoren afzonderlijk tekortkomen in de aanpak van wereldwijde problemen.

Als gevolg hiervan reguleren hybride publiek-private samenwerkingsverbanden steeds vaker zaken die het publiek raken in aanvulling op, of in plaats van, staten en internationale organisaties. Deze samenwerkingsverbanden zijn dus in staat om de mensenrechten van individuen voordelig of nadelig te beïnvloeden. De mogelijk nadelige invloed leidt tot vragen over aansprakelijkheid onder internationaal recht.

Clarke bekeek of het samenwerkingsverband en/of de partners en/of de ontvangers van het samenwerkingsverband, dat wil zeggen de staten en/of de internationale organisaties, aansprakelijk kunnen worden gesteld onder internationaal recht voor de handelingen van het samenwerkingsverband.

 

Mw. L.C. Clarke: Responsibility of Hybrid Public-Private Bodies Under International Law: A Case Study of Global Health Public-Private Partnerships. Promotor is mw. prof. dr. E. de Wet.

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.