Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mensen stappen over tussen verschillende experimentele beleggingsfondsen op basis van hun rendementen in het verleden, zelfs wanneer de rendementen uit het verleden geen voorspelkracht hebben voor toekomstige rendementen.

Kerngegevens van evenement Resultaten uit het verleden belangrijk voor keuze beleggingsfonds
Datum 24 oktober 2012
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel

Te Bao bestudeerde de formatie van verwachtingen en de keuze voor een beleggingsfonds bij dynamische marktexperimenten. Hij concludeert onder meer dat de feedbacksystemen voor verwachtingen een sterke invloed hebben op hoe markten reageren op grote onverwachte schokken. Er is sprake van een positieve (of negatieve) feedback als een hogere prijsvoorspelling leidt tot een hogere (of lagere) marktprijs. Negatieve feedbacksystemen, zoals de traditionele varkenscyclus-economie, dwingen snelle convergentie af naar het rationele verwachtingenevenwicht (REE), terwijl positieve feedbacksystemen, zoals speculatieve kapitaalmarkten, er niet in slagen te convergeren.

De marktprijs in dit soort markten laat op de korte termijn een onderreactie op schokken zien, en op de lange termijn een overreactie. Deze bevinding heeft een belangrijke beleidsimplicatie: als de financiële markten destabiliserend zijn door de onderliggende eigenschap van positieve feedback, kunnen regelgeving en interventies van de overheid nuttig zijn bij het stabiliseren van de markt, met name in de periode dat grote schokken plaatsvinden (bijvoorbeeld tijdens een financiële crisis).

 

Dhr. T. Bao: Experiments on Heterogeneous Expectations and Switching Behavior. Promotor is dhr. prof. dr. C.H. Hommes.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij