Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Organisaties van ontheemde vrouwen in Colombia hebben veel bereikt op het gebied van rechtsspraak en politieke maatregelen. Dit concludeert Diana Britto Ruiz in haar onderzoek naar de manier waarop groepen van ontheemde vrouwen (‘mujeres desplazadas’) in Columbia zich hebben georganiseerd.

Kerngegevens van evenement Situatie vluchtelingvrouw in Colombia niet verbeterd
Datum 5 oktober 2012
Tijd 10:00

Britto Ruiz bestudeerde drie organisaties waarin vrouwen empowerment en autonomie wisten te bereiken. In Colombia schat men het aantal vluchtelingen door het interne gewapend conflict op meer dan 3 miljoen over de laatste 25 jaar. Vrouwen blijken het meest getroffen door gedwongen migratie. Britto Ruiz verdiepte zich in de wijze waarop het organisatieproces, het vormingswerk en het politieke debat een dynamiserende invloed hebben gehad op de empowerment en het verwerven van autonomie door vrouwelijke vluchtelingen.

Vluchtelingenorganisaties in Colombia zijn weliswaar onmisbaar voor het zoeken naar gerechtigheid, stelt Britto Ruiz, maar hun dynamiek en resultaten hangen af van de wijze waarop het genderperspectief is opgenomen in hun doelstellingen. Een actievere deelname van vrouwen aan het politieke leven zou het aanpakken van op gender gebaseerd onrecht ten goede komen. Maar daarvoor moeten vrouwen zich eerst effectief kunnen verzetten tegen diepgewortelde patronen van discriminatie. Om dat te bereiken is het nodig om de empowermentprocessen te versterken binnen de organisaties, zodat vluchtelingenvrouwen in alle levenssferen meer autonomie verkrijgen.

 

Mw. D.A. Britto Ruiz: La búsqueda de justicia desde los microespacios de la política. Organizaciones de mujeres desplazadas en Colombia. Promotor is dhr. prof. dr. J.M. Baud.

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.