Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Zoutstress bij planten is wereldwijd een van de meest verwoestende stressfactoren in de landbouw. Fionn McLoughlin onderzocht de bijdrage van fosfatidylzuur bij de zoutstresswaarneming van planten. Ze karakteriseerde twee bijna identieke eiwitten die betrokken zijn bij zout-stresssignalering en aan fosfatidylzuur binden met betrekking tot hun rol in zoutstresstolerantie.

Kerngegevens van evenement Twee eiwitten betrokken bij zoutstresssignaal van planten
Datum 17 oktober 2012
Tijd 13:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

Hoewel beide eiwitten zeer op elkaar lijken, speelden zij verschillende rollen bij het handhaven van het wortelstelsel tijdens zoutstress. Daarbij trad ook een herlokalisatie op van een van deze eiwitten tijdens zoutstress. Dit duidt op een rol van fosfatidylzuur bij het bepalen van de locatie van dit eiwit.

McLoughlin deed ook onderzoek naar de identificatie van nieuwe eiwitten die naar de membraan migreren door binding aan fosfatidylzuur tijdens zoutstress. Deze onderzoekslijn heeft geleid tot de identificatie van meerdere eiwitten die aan fosfatidylzuur binden tijdens zoutstress. Dit resulteerde in nieuwe inzichten van de rol van deze lipide second messenger tijdens zoutstress.

Planten kunnen zich niet verbergen voor verschillende schadelijke invloeden van buitenaf en hebben daarom een uitgebreid arsenaal aan mechanismen om zichzelf te verdedigen. Om de juiste mechanismen aan te schakelen is het belangrijk dat de plant waarneemt wat er om zich heen gebeurd. Signalen van buitenaf worden aan de cel doorgegeven en een belangrijke schakel in dit signalering proces zijn lipide second messengers. Membranen bestaan voornamelijk uit fosfolipiden en een aantal laag abundante fosfolipiden nemen drastisch toe in de membraan na blootstelling aan diverse negatieve invloeden en geven tijdelijk en ruimtelijk informatie aan de cel. Een fosfolipide die voldoet aan deze beschrijving is fosfatidylzuur en is een belangrijke lipide second messenger tijdens verscheidene stresssituaties.

Dhr. F. McLoughlin: Roles of phosphatidic acid and its cellular protein targets in mediating cellular responses of plants to salinity. Promotor is dhr. prof. dr. M.A. Haring

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam