Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De huidige fiscale bepaling die probeert handel in verlieslichamen (verliezen van een ‘lichaam’ dat aan de vennootschapsbelasting is onderworpen) te voorkomen, artikel 20a Wet op de vennootschapsbelasting 1969, kent 32 technische knelpunten. Daarnaast omvat deze bepaling ten onrechte geen tegenbewijsregeling.

Kerngegevens van evenement Fiscale bepaling tegen verlieslichamen kent vele knelpunten
Datum 2 november 2012
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel

Mede op basis van de uitkomsten van een rechtsvergelijkend onderzoek in twaalf landen doet Dennis Post een aanbeveling voor een herziene bepaling tegen de handel in verlieslichamen. Hierbij kiest hij voor een bestaande open norm (het identiteitscriterium), aangevuld met enkele nadere criteria (een zogeheten ‘omstandighedencatalogus’). Post beoordeelde de bepaling op een aantal kwaliteitseisen: rechtmatigheid en verwerkelijking van rechtsbeginselen, doeltreffendheid, doelmatigheid en evenredigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid, en  begrijpelijkheid en consistentie.

Uit het onderzoek blijkt dat in diverse landen een overeenkomstig rechtsgevoel bestaat ten aanzien van de fiscale behandeling van verliezen na een kwalificerende belangenwijziging. Er zijn echter geen aanwijzingen waaruit blijkt dat deze overeenkomstige rechtsfilosofische grondgedachte is gebaseerd op keuzes die door fiscale wetgevers van een van de andere onderzochte landen zijn gemaakt.

Als de fiscale wetgever de voorgestelde aanbevelingen voor een herziene bepaling tegen de handel in verlieslichamen overneemt, ontstaat een bepaling die meer dan de huidige bepaling voldoet aan de kwaliteitseisen die door de wetgever aan wetgeving worden gesteld.

 

Dhr. D.R. Post: De invloed van belangenwijzigingen op verliesverrekening. Promotor is dhr. prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij