Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Buitenlandse hulp, bedoeld om democratie in Servië te ondersteunen, was slechts gedeeltelijk effectief. Politieke partijen, verantwoordelijk voor de Servische problemen, bleven buiten schot.

Kerngegevens van evenement Hulp democratie Servië kende keerzijde
Datum 28 november 2012
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel

Nederland, Duitsland en de VS speelden een belangrijke rol in het doorsluizen van geld en middelen van de Servische democraten in de maanden vóór de val van president Milošević. Marlene Spoerri concludeert dat hun rol in de politieke ontwikkeling van Servië in de jaren 1990 tot 2000 dubbelzinnig en zelfs schadelijk was.

De hulp die ze Servische politieke partijen boden, was niet zozeer gericht op het realiseren van interne partijdemocratie, maar op electorale resultaten in het voordeel van de donoren.

De hulp aan politieke partijen was ingebed in een groter initiatief om de stabiliteit in de Westelijke Balkan te bevorderen en niet zozeer om de democratie in Servië veilig te stellen.

Meer dan tien jaar na de afzetting  van Slobodan Milošević wordt Servië wereldwijd beschouwd als het symbool van het bevorderen van democratie. Spoerri stelt dat dit zogenaamde succes het exporteren van democratie door westerse mogendheden onterecht geloofwaardig heeft gemaakt.

 

Mw. M.S. Spoerri: Engineering Revolution? Building Parties and Bringing Down Dictators in the Former Yugoslavia. Promotor is dhr. prof. dr. A.W.M. Gerrits.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij