Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Martin Frimmer bouwde een nieuw type microscoop die de spontane emissie van een lichtbron kan peilen tijdens het scannen over een vlak monster. Daarbij kan een kaart van de emissie van de bron worden verkregen.

Kerngegevens van evenement Nieuwe microscoop voor onderzoek licht
Datum 14 november 2012
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel

De bron van spontane emissie is bevestigd aan een zogeheten scanning probe en  kan worden gepositioneerd met nanometrische precisie, terwijl het verval wordt gemeten met tijd-gecorreleerde enkele-foton (lichtdeeltje) telling.

Het is bekend dat spontane emissie, een van de fundamentele processen waarbij licht ontstaat, afhangt van de locatie van de bron en zijn fotonische omgeving. Metaal-structuren, veel kleiner dan de golflengte van licht, kunnen worden gebruikt om de eigenschappen van het emissieproces aan te passen. Het onderzoek van Martin Frimmer verduidelijkt in theorie en experiment hoe spontane emissie kan worden gebruikt voor de vervalsnelheid van moleculaire lichtbronnen. In het bijzonder richtte hij zich op het regelen van de levensduur van fluorforen (kleine moleculen die op zichzelf geen licht geven) door ze binnen het fotonische achtergrondsysteem te plaatsen.

 

Dhr. M. Frimmer: Sponteneous Emission near Resonant Optical Antennas. Promotor is dhr. prof. dr. A.F. Koenderink.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij