Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Een teveel aan schildklierhormoon leidt tot een verhoging van stollingseiwitten en een stugger bloedstolsel. Daarmee vormt het een risicofactor voor het ontstaan van trombose. Patiënten met een traag werkende schildklier hebben juist een verhoogde bloedingsneiging door een tekort aan verschillende stollingseiwitten.

Kerngegevens van evenement Teveel aan schildklierhormoon vormt risico op trombose
Datum 23 november 2012
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel

Dit blijkt uit onderzoek van Danka Stuijver. Het evenwicht tussen stolling en antistolling van het bloed (de hemostase) wordt beïnvloed door tal van factoren, waaronder bepaalde hormonen.

Daarnaast zag Stuijver dat een teveel van het stresshormoon cortisol door een cortisol-producerend gezwel of door behandeling met corticosteroïden, het risico op trombose verhoogt. Aangezien hormonale aandoeningen veel voorkomen maar ook goed behandelbaar zijn, zou de identificatie van deze risicofactoren kunnen bijdragen aan de behandeling dan wel preventie van stollingsstoornissen zoals trombose.

 

Mw. D.J.F. Stuijver: The Hormonal Influence on the Haemostatic System And the Risk of Thrombosis. Promotoren zijn dhr. prof. dr. H.R. Büller en dhr. prof. dr. D.P.M. Brandjes.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij