Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De HepaRG-levercellijn is een veelbelovend biologisch component voor het maken van de kunstlever AMC-BAL. Geert Nibourg werkte aan een humane levercellijn die beschikbaar is in ruime hoeveelheden en voldoende functionaliteit heeft om de leverfunctie tijdelijk over te nemen.

Kerngegevens van evenement Veelbelovende biocomponent voor maken kunstlever
Datum 23 november 2012
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel

De AMC-BAL (bioartificiële lever) is een kunstlever die bestaat uit een bioreactor waarin levercellen gekweekt kunnen worden. Idealiter zou je daarvoor menselijke hepatocyten willen gebruiken, maar die zijn niet in grote hoeveelheden voorhanden.

Behandeling van ratten met acuut leverfalen verlengde hun overlevingstijd substantieel. Deze onderzoeken vormen de opmaat voor verdere klinische studies met de AMC-BAL. Voordat de kunstlever bij mensen toegepast kan worden, moet de veiligheid nog worden onderzocht.

Voor patiënten met ernstig leverfalen is een levertransplantatie vaak de enige adequate behandeling. Door een tekort aan donorlevers sterft echter ongeveer twintig procent van hen voordat er een lever beschikbaar is. Behandeling van deze patiënten met een kunstlever, die buiten het lichaam de leverfunctie tijdelijk kan overnemen, zou de tijd kunnen overbruggen naar een transplantatie of naar herstel van de lever.

 

Dhr. G.A.A. Nibourg: Human liver cell lines for the AMC-bioartificial liver. Promotor is dhr. prof. dr. T.M. van Gulik.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij