Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Hoewel vis als internationaal handelsproduct voor ontwikkelingslanden steeds belangrijker wordt, levert het niet per definitie meer welzijn op voor de vissers.

Kerngegevens van evenement Vis nog geen armoedebestrijdend product in ontwikkelingslanden
Datum 23 november 2012
Tijd 11:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

Iris Monnereau deed onderzoek naar de vishandel in drie landen (Belize, Jamaica en Nicaragua). Ze stelt dat de er verschillen in welzijn tussen vissers zijn, ondanks de identieke kreeftensoort en vergelijkbare afzetmarkt. Ze verklaart de verschillen in kreeftenketen en welzijn van visser vanuit de verschillende beheerstijlen op nationaal niveau; coöperatief versus een hiërarchische beheerstijl.

In Belize zijn vissers goed georganiseerd, werken ze onder veilige omstandigheden en met hoge inkomsten. Dit terwijl in Nicaragua kreeftenduikers in armoede met tientallen per jaar overlijden aan de kreeftenvisserij.

Visproducten zijn momenteel het meest verhandelde primaire product in de wereld. De helft van deze vishandel wordt geproduceerd door ontwikkelingslanden. De westerse wereld (VS, Japan en EU) is de grootste importeur. Vishandel kan volgens Monnereau grote kansen bieden voor armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.  

Het onderzoek van Monnereau geeft handvatten om te kijken welke beheerstijlen van visserij in ontwikkelingslanden op nationaal niveau daadwerkelijk ten goede komen aan het welzijn van vissers.

Monnereau hield 118 interviews met vissers, exporteurs, importeurs in de VS en EU, NGO’s, wetenschappers en overheidsfunctionarissen. Ook deed ze 172 enquêtes onder vissers. Participerende observatie voerde ze uit op het strand, bij verwerkingsbedrijven en tussenpersonen, tijdens beleidsvergaderingen op internationaal en tijdens visreizen op zee. In totaal viste Monnereau 23 dagen op zee.

 

Mw. I. Monnereau: The Red Gold Rush: The Impact of Governance Styles on Value Chains and the Well-Being of Lobster Fishers in the Wider Caribbean. Promotoren zijn mw. prof. dr. I.S.A. Baud en dhr. prof. dr. J.M. Baud.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij