Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Cyanobacteriën (ook wel blauwalgen genoemd) reageren relatief geleidelijk op een plotseling gebrek aan stikstof.

Kerngegevens van evenement Blauwalg reageert geleidelijk op stikstofgebrek
Datum 6 december 2012
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel

Vladimir Krasikov onderzocht hoe de complete celhuishouding, inclusief alle bekende genen, van cyanobacteriën reageren op stikstofgebrek. Hij ontwikkelde een geavanceerde moleculaire techniek, waarmee het mogelijk is om veranderingen in genexpressie van alle genen van de cyanobacterie Synechocystis nauwkeurig in kaart te brengen. Met experimenten toont hij aan dat verschillende genen reageren op verschillende tijdschalen. Dit leidt tot een relatief geleidelijke response van cyanobacteriën op een plotseling gebrek aan stikstof.

Cyanobacteriën zijn bacteriën die op eenzelfde manier leven als hogere planten. Ze verkrijgen hun energie uit zonlicht middels fotosynthese, en nemen mineralen zoals stikstof en fosfor op uit hun omgeving. Cyanobacteriën worden daarom vaak gebruikt als eenvoudig model-organisme voor onderzoek aan hogere planten. Stikstof is een belangrijke voedingsstof voor de groei van cyanobacteriën en planten, en is onder andere nodig voor de aanmaak van aminozuren, eiwitten en fotosynthese-pigmenten.

Het fundamentele onderzoek geeft inzicht in de manier waarop cyanobacteriën en planten op gen-niveau reageren op voedselgebrek. Hiermee kunnen bijvoorbeeld zogeheten reporter-genen worden aangewezen, waarmee het mogelijk is om in een vroeg stadium stikstofgebrek aan te tonen. Het onderzoek heeft potentiële toepassingen in waterbeheer en commerciële algenkweek. De resultaten leiden ook tot een beter begrip van de stikstofopname van cyanobacteriën en planten onder suboptimale groeicondities, wat van belang kan zijn voor onder andere de landbouw.

 

Dhr. V. Krasikov: Dynamic changes in gene expression of the cyanobacterium Synechocystis sp. PCC 6803 in response to nitrogen starvation. Promotor is dhr. prof. dr. J. Huisman

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij