Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De interesse van de surrealisten onder leiding van André Breton in occultisme en esoterie was lange tijd oppervlakkig, en viel bovendien ten alle tijden in het voordeel van de surrealisten uit.

Kerngegevens van evenement Bretons surrealisten oppervlakkig geïnteresseerd in occultisme
Datum 20 december 2012
Tijd 16:00
Locatie Agnietenkapel

Esoterisch gedachtegoed werd van elk spiritueel of metafysisch karakter ontdaan, en omgevormd tot een cultureel idee toegepast in de artistiek-literaire praktijk. Het surrealisme werd dus niet occult. Integendeel, het occulte werd (bij wijze van spreken) geheel ‘gesurrealiseerd’. Dat neemt niet weg dat in de jaren ‘40 en ’50 de esoterie wel een significante rol speelde in het surrealisme.

Tessel Bauduin deed onderzoek of de Westerse esoterie, toegespitst op verschillende verschijningsvormen, een rol gespeeld heeft in het surrealisme onder leiding van Breton. Vervolgens bekeek ze op welke wijze dat dan vorm kreeg en wat dat betekent.

Sinds de Verlichting werd (en nog steeds wordt) occult en esoterisch gedachtegoed buiten het Westerse rationele mainstream-denken geplaatst, als iets dat fout, gevaarlijk of ouderwets is. Bauduin legt bloot hoe dit mechanisme werkt. Ze doet dit aan de hand van de behandeling van het surrealisme als occult/niet-occult door wetenschappers en anderen. Ze toont door middel van casestudies van verschillende esoterische elementen in het surrealisme (zoals seances, helderziende mediums, alchemie en magie) aan op welke wijze men een relatie met dit gedachtegoed aan kan gaan. Ook laat ze zien wat dat cultureel kan op leveren, en vooral ook, hoe de Westerse esoterie en occultisme een integraal onderdeel zijn van de geschiedenis van het modernisme, waarin dit soort ‘afwijkende’ ideeën een centrale plaats innamen.

 

Mw. T.M. Bauduin: The Occultation of Surrealism: A Study of the Relationship between Bretonian Surrealism and Western Esotericism. Promotor is dhr. prof. dr. W.J. Hanegraaff.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij