Cultureel geaarde en breed gedragen iconen werken het beste voor de beeldvorming over nieuwe regionale steden. Tegelijkertijd blijkt dat de symbolische betekenis verandert bij actie en conflicten.

Kerngegevens van evenement Icoon geeft regionale stad betekenis
Datum 19 december 2012
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel

Sebastian Dembski richt zich op de vraag hoe symbolische markers kunnen helpen de nieuwe betekenis van de stad als stedelijke regio uit te vergroten en kunnen leiden tot nieuwe samenhang. Hij baseert zijn onderzoek op casestudies in Rotterdam Rijnmond, Keulen-Bonn en Manchester-Liverpool.

De schaalvergroting van stad naar regio verloopt niet zonder slag of stoot. Er is grote behoefte aan beeldvorming over de nieuwe regionale stad. Veel stedelijke regio’s zijn daarom op zoek naar iconen die als identiteitsdragers kunnen fungeren. Deze zogeheten symbolic markers moeten veranderingen uitvergroten, de nieuwe betekenis van de regionale stad uitdragen en oude tegenstellingen tussen stad en land overbruggen, laat Dembski zien.

Veel ruimtelijke vraagstukken spelen op regionaal schaalniveau zoals wonen, verkeer, openbaar vervoer en recreatie. De symbolisch-culturele integratie van stad en regio is tot nog toe onderbelicht gebleven. De beoogde uitvergroting door middel van symbolische markers vereist uithoudingsvermogen en het vinden van institutioneel geaarde symbolische markers. Veel van de symbolische markers worden geïsoleerd ontworpen en geïmplementeerd en dreigen daardoor sociale energie mis te lopen. Het is niet zo zeer een ontwerpkwestie van nieuwe iconen dan een ontdekkingstocht naar iconen, die institutioneel geworteld zijn in bestaande sociale en economische processen. Dembski betoogt dat hierdoor een coalitie kan ontstaan die de nieuwe betekenis van de regionale stad uitdraagt.

Dhr. S. Dembski: Symbolic Markers and Institutional Innovation in Transforming Urban Spaces. Promotor is dhr. prof. dr. W.G.M. Salet.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231